SoleCRISSiirtymälinkkiEtusivuSiirtymälinkkiKäyttöohjeSiirtymälinkkiKirjautuminen

Artikkelit ja abstraktit/Tieteelliset aikakauslehtiartikkelit
      
Tämä on julkaisun katselusivu. Tällä sivulla voit katsella julkaisun perustietoja. Jos haluat päästä muokkaamaan julkaisun tietoja, siirry julkaisun muokkaussivulle alalaidassa olevalla siirtymis-toiminnolla tai jatka järjestelmän käyttöä menusta.


Serum long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids, mercury, and risk of sudden cardiac death in men: a prospective population-based study. Virtanen JK, Laukkanen JA, Mursu J, Voutilainen S, Tuomainen TP. PLOS ONE [ONLINE]. 2012.


Laji Artikkelit ja abstraktit
Alalaji Tieteelliset aikakauslehtiartikkelit
Artikkelin tyyppi Alkuperäisartikkeli
Tekijät Virtanen JK, Laukkanen JA, Mursu J, Voutilainen S, Tuomainen TP 
Tekijöiden lukumäärä 5 
Yliopiston ensimmäinen tekijä
Ensimmäisen tekijän yksikkö
Yliopiston muut tekijät
Yliopiston muut yksiköt
Nimeke Serum long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids, mercury, and risk of sudden cardiac death in men: a prospective population-based study 
Lehti
ISSN 1932-6203 
Jufo-luokitus (lehti/sarja) 2 
Julkaisuvuosi 2012 
Raportointivuosi 2012 
Volyymi tai lehden numero 7 Lehden numero 7 
Sivut 1046 
Artikkeli/DOI-numero PMC3397970 
Referoitu Kyllä
Julkaisun kieli englanti
Julkaisumaa Yhdysvallat (USA)
Julkaistu ulkomailla Kyllä
Kansainvälisyys Kansainvälinen
Kansainvälinen yhteisjulkaisu Ei
Internet-osoitteet http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22815906
OKM:n tieteenalaluokittelu Lääke- ja terveystieteet/Terveystiede
Lääke- ja terveystieteet/Kansanterveystiede, ympäristö ja työterveys
Lääke- ja terveystieteet/Yleislääketiede, sisätaudit ja muut kliiniset lääketieteet
OKM:n julkaisutyyppiluokitus A1 
Lisätiedot Abstract
OBJECTIVES: Fish consumption has been associated with reduced risk of cardiovascular diseases (CVD), especially sudden cardiac death (SCD). Fish is the major source of long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid. It is also a major source of methylmercury, which was associated with increased risk of CVD in this study population. Impact of interaction between long-chain n-3 PUFA and methylmercury on the SCD risk is unknown.

METHODS: A total of 1857 men from the prospective, population-based Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor study, aged 42-60 years and free of CVD at baseline in 1984-1989, were studied. Serum long-chain n-3 PUFA was used as the marker for long-chain n-3 PUFA intake and hair mercury as the marker for mercury exposure.

RESULTS: During the mean follow-up of 20.1 years, 91 SCD events occurred. In the multivariate Cox proportional hazards regression models, serum long-chain n-3 PUFA concentration was not associated with the risk of SCD until hair mercury was accounted for; then the hazard ratio (HR) in the highest vs. lowest tertile was 0.54 [95% confidence interval (CI) 0.32 to 0.91, p for trend = 0.046]. When the analyses were stratified by hair mercury content, among those with lower hair mercury, each 0.5 percentage unit increase in the serum long-chain n-3 PUFA was associated with HR of 0.77 (95% CI 0.64 to 0.93), whereas no association was seen among those with higher hair mercury (p for interaction = 0.01). Among the individual long-chain n-3 PUFA, docosahexaenoic acid was most strongly associated with the risk.

CONCLUSION: High exposure to mercury may reduce the benefits of long-chain n-3 PUFA on SCD.

Rekisteröintiorganisaatio UEF/Lääketieteen laitos / Kliininen ravitsemustiede 
Suora linkki Suora linkki